Res till Toscana

 

Toscanas pärlor

vandring, världsklassvin och läcker mat

11 - 15 september 2023

 

 

Följ med Simone och Andrea till vackra Toscana!


Vi njuter av det böljande toskanska landskapet, charmiga byar, de läckra maträtterna och topp-vinerna. Vi vandrar på pilgrimsleden mot Rom och andra välskyltade leder i den underbara Orciadalen. Vårt boende är ett högt beläget Spa- och Wellness hotell i typisk toskansk rustik stil med fantastisk utsikt över dalen.


Guiderna under resan är två svensktalande italienare bosatta i Skaraborg sedan mer än 15 år tillbaka som gärna berättar hur det italienska livet ter sig, har lokal kännedom och vid behov är din tolk på plats. Vi reser i små grupper på ca 16 personer och eftersträvar en service av hög klass.


 

 

Resplan

 

DAG 1  Resa till vårt boende, inkvartering och välkomstmiddag

 

Dina italienska reseguider möter dig vid ankomsthallen på flygplatsen i Rom Leonardo Da Vinci (se längre ner för mer specifikation). Efter välkomsten åker vi minibuss mot vårt charmiga boende i byn San Quirico D'Orcia, ca två och en halv timmas bilfärd norr om flygplatsen.

 

Vi bor fint på ett Spa- och Wellness hotell i typisk toskansk rustik miljö. Det ligger högt upp på en kulle 400 meter över havet. Härifrån blickar du ut över den vackra Orciadalen som är Unescos världsarv tack vare sitt unika och välbevarade kulturlandskap. Vi har bokat jättefina rum med balkong och utsikt över dalen så att du inte missar hisnande soluppgångar. 


Hotellet har en fin utomhuspool med utsikt över dalen, en uppvärmd inomhuspool och ett Wellness center. Vi ska spendera 4 nätter med halvpension (3-rätters middag inkl. vin och likör) i detta fantastiska boende. Byns centrum är på promenadavstånd från hotellet vilket även ger dig friheten att besöka de små lokala affärerna när så du vill.    

 

Efter incheckningen har du tid att utforska området till fots och på kvällen står en gemensam välkomstmiddag dukat för oss på boendet. Värden lovar oss genuina middagar med läckra rätter från det toskanska köket.

 

 

I sekvensordning: poolområdet med utsikt över dalen; ex. på hotellets rum, restaurangbyggnad.


stanza hotel con vista
exempel på ett rum
hotellets byggnad

 

 

DAG 2  Unesco världsarv -byn Pienza och möjlighet att vandra tillbaka till hotellet

 

Efter en god frukost startar vi dagen med ett besök i den närliggande och pittoreska staden Pienza som är med på Unesco världsarvslista. De vackra kullarna och det böljande landskapet omfamnar oss på vägen dit.

 

Pienza var en liten borg utan någon stor betydelse då påven Pius II föddes. Efter att han blivit vald till påve 1458 lät han bygga om staden enligt en idealistisk stadsplanering: ett urbant centrum kring en piazza med en katedral mitt emot stadshuset "Palazzo comunale". Staden är sedan dess ett exempel på den tidiga renässansarkitekturen.

 

Vi möter upp Inger, vår svensktalande privat guide och tar en gemensam promenad kring centrum. Det är fascinerande att höra historien och kuriosa från området och så lyxigt att kunna ställa alla våra frågor och funderingar till en så kunnig guide som Inger! Efteråt har du ledig tid att utforska samhället på egen hand, du kanske vill prova en god espresso, shoppa lokala hantverk eller besöka något av byns vinotek.


Till lunch har vi bokat en restaurang i centrum för de som vill äta tillsammans och vi hjälper givetvis till att reda ut menyn.

 

Efter lunch kan du välja att vandra tillbaka till vårt hotell, ca 8 km i fin naturmiljö, svårighetsgrad lätt/medel i kuperad terräng. Leden är väl skyltad och utsikten är bedårande i sköna Orciadalen. Leden går bl.a. förbi det kända kapellet ”Vitaleta” som är vackert inramat mellan två cypresser; här finns även ett förfriskningsställe där du kan stanna och fylla på energi eller släcka din törst innan du går sista sträckan mot hotellet.


Alternativt tar du bilen som åker tillbaka till hotellet. Väl tillbaka till hotellet har du resterande eftermiddag för att njuta av hotellets faciliteter, strosa omkring i byn San Quirico, prova italienskt glass, lokal öl eller varför inte ta en löptur i det fina landskapet.


Middag på kvällen.

 

DAG 3  Vandring på pilgrimsleden och vinet Brunello di Montalcino 

 

Efter frukost tar vi på oss bekväma skor och vattenflaska för en lättare vandring i eget tempo på den gamla pilgrimsleden mot Rom "Via Francigena" som på romartiden hette Via Cassia. 


Leden är drygt 7 km, slingrar sig på båda sidor av en kulle och leder oss vidare till byn Bagno Vignoni, känt sedan romartiden för dess varma bad. Här kan vi rasta våra trötta fötter i de naturligt varma källorna.

 

Till lunch har vi bokat en restaurang i byns centrum för ännu en smak av lokala delikatesser. Lunchen intas på egen hand.


Efter lunch åker vi en kortare färd till platsen för en privat vinprovning och guidat besök hos topproducenten Val di Suga. Här är det druvtypen Sangiovese som gäller och som efter minst femårs lagring, får det prestigefulla namnet Brunello di Montalcino. Kvaliteten på Brunello vinerna garanteras av Italiens högsta ursprungsbeteckning, DOCG.


Val di suga kännetecknas av att kunna odla vinet i tre olika jordmåner; nära en gammal vulkan som ger vinet en bränd ton, nära en sjö som ger fruktigare toner och sist på mark där det finns gamla havsfossiler och som ger något mer sälta i vinet. En riktigt spännande provning! Vi kommer att få prova sex viner hos Val di Suga och efteråt finns möjlighet att handla på husets wineshop och få vinet hemskickat.


Vi lämnar Val di Suga med den goda eftersmaken av deras viner och beger oss till vårt hotell där du har några lediga timmar innan det är dags för middag. 


Middag på kvällen.DAG 4  Ledig dag

Sent eftermiddag: vinprovning hos en liten lokal producent i appellationen Orcia DOC


Idag har du dagen ledig för egna upptäcker. På sent eftermiddag besöker vi en liten lokal vinproducent i appellationen Orcia Viner DOC. Spännande och intressant att se och höra hur det är att producera vin i liten skala i ett område som ligger granne med den världsberömda Brunello di Montalcino.


Appellationen Orcia Viner föddes år 2000 och omfattar 12 små byar. Det finns idag 41 små familjeföretag som är anslutna till vinföreningen och det som odlas är huvudsakligen druvan Sangiovese.


Ägarinna Giulitta guidar oss med stor passion igenom de egna producerade vinerna. Doft och smakmässigt… vilket vin kommer du att föredra, Brunello- eller Orcia vin?

Efter besöket finns det möjlighet att handla vin och få det hemskickat. 


På kvällen avnjuter vi en smaklig avskedsmiddag.DAG 5  Hemresan


Efter frukost åker vi till flygplatsen i Rom för hemresan med många fina minner från vår tid i Toscana. Hoppas vi ses snart igen!

 

 


Priset för denna resa är 11 900 kr. Allt detta ingår:


  • Transfer t/r flygplats-hotell (2,5 timmars enkelväg)
  • 4 hotellnätter med frukost på Casanova Spa och Wellness Center (del i dubbelrum)
  • 4 stycken 3-rätters middagar från det toskanska köket inklusive vin och likör.
  • Guidad stadsvandring i Pienza, Dag 2
  • Vandring Pienza-San Quirico med reseledare, Dag 2
  • Guidat besök och vinprovning av toppklass Brunello di Montalcino viner, Dag 3
  • Vandring på pilgrimsleden med reseledare, Dag 4
  • Guidat besök och vinprovning av Orcia Viner, Dag 4 
  • Alla transporter som ingår i programmet 
  • Två svensktalande italienare som reseguider

          med reservation för ändringar


 Flyg och träffpunkt

 

Du tar dig till träffpunkten vid Roms flygplats (Leonardo da Vinci) på egen hand. Vi träffas i ankomsthallen kl. 14:30 avresedagen. Vid begäran kan vi hjälpa till med bokning av flyget från Göteborg/Stockholm/Köpenhamn.  

 

Boka resan


För att boka resan skicka ett mejl till simone@miaitalia.se eller andrea@miaitalia.se och ange

Toscana September 2023 + ditt namn enligt pass, adress, födelsedag, mejladress och telefonnummer. Vi kommer svara med detaljer om hur du betalar anmälningsavgiften på 2 000 kr. Resterande belopp ska sedan vara inbetalt senast 1 juli 2023.

 

För mer information om resan kan du ringa Simone på telefon 0730-287062 eller Andrea på telefon 070 873 6525.


Tryggt med Öppet Köp!


Vi har öppet köp på våra resor. Det betyder att oavsett anledning kan du avboka din resa och få pengarna tillbaka fram till 45 dagar före avgång.


Övriga avbokningsregler


Sker avbokning senare än 45 dagar före avresa kan ingen återbetalning ske. I övrigt hänvisar vi till egen försäkring.