Toscana 12-16 september 2024Toscanas pärlor 

12 - 16 september 2024

Utsökta viner, läcker mat och vandring


Följ med Simone och Andrea till vackra Toscana!


Vi har skräddarsytt den här resan för dig som vill njuta av det böljande toskanska landskapet, charmiga byar, viner i världsklass och läckra maträtter.


Reseledare under resan är två svensktalande italienare bosatta i Skaraborg sedan mer än 15 år tillbaka som gärna berättar hur det italienska livet ter sig, har lokal kännedom och vid behov är din tolk på plats.


Vårt boende är ett högt beläget Spa- och Wellness hotell i typisk toskansk rustik stil med fantastisk utsikt över Orcia-dalen.Resplan


DAG 1    Tor 12 sept    Resa till vårt boende och välkomstmiddag

 

Dina italienska reseguider möter dig vid ankomsthallen på flygplatsen i Florens. Efter välkomsten åker vi privat buss mot vårt charmiga boende i byn San Quirico D'Orcia, ca två timmars bilfärd söder om flygplatsen.  


Vid lunchdags pausar vi på en trevlig restaurang längst med vägen. Mätta och belåtna fortsätter vi färden mot hotellet. Ankomst till Hotell Casanova Wellness Center i byn S. Quirico D’Orcia, inkvartering i rummen och egen tid för att utforska området till fots. 


Vi bor fint på ett Spa- och Wellness-hotell i typisk toskansk rustik miljö. Hotellet ligger högt upp på en kulle, 400 meter över havet. Härifrån blickar du ut över den vackra Orciadalen som är Unescos världsarv tack vare sitt unika och välbevarade kulturlandskap. Hotellet har en uppvärmd inomhuspool, en utomhuspool med utsikt över dalen och ett Wellness Center. Byns centrum är på promenadavstånd från hotellet vilket ge dig friheten att besöka de små lokala affärerna när du så vill. Vi ska spendera 4 nätter med halvpension (3-rätters middag inkl. vin/likör) i detta fantastiska boende.


På kvällen står en gemensam välkomstmiddag inkl. vin och likör dukat för oss på boendet. Värden lovar oss genuina middagar med läckra rätter från det toskanska köket.
DAG 2    Fre 13 sept    Byn Pienza -Unesco världsarv, lunch med vinprovning och vandring


Efter en god frukost startar vi dagen med ett besök i den närliggande och pittoreska staden Pienza som är med på Unesco världsarvslista. De vackra kullarna och det böljande landskapet omfamnar oss på vägen dit.


Pienza var en liten borg utan någon stor betydelse då påven Pius II föddes. Efter att han blivit vald till påve 1458 lät han bygga om staden enligt en idealistisk stadsplanering: ett urbant centrum kring en piazza med en katedral mitt emot stadshuset "Palazzo comunale". Staden är sedan dess ett exempel på den tidiga renässansarkitekturen.


Vi möter upp Inger, vår svensktalande privat guide och tar en gemensam promenad kring centrum. Det är fascinerande att höra historien och kuriosa från området och så lyxigt att kunna ställa alla våra frågor och funderingar till en så kunnig guide som Inger! Efteråt har du ledig tid att utforska samhället på egen hand, du kanske vill prova en god espresso, shoppa lokala hantverk eller besöka något av byns vinotek.


Till lunch har vi ett bokat bord på en fin restaurang i centrum med fantastisk utsikt över dalen. Under lunchen kommer vi bli serverade några olika goda viner från området som restaurangchefen väljer för oss.


Efter lunch åker vi tillbaka till hotellet med ett stopp för fotografering vid det kända Kapellet Vitaleta. Det är en liten kyrka vackert inramat mellan två cypresser, ett av de mest fotograferade objekten i Orciadalen. De som vill kan vandra tillbaka från lunchrestaurangen till vårt hotell, ca 8,5 km i fin naturmiljö, svårighetsgrad lätt i kuperad miljö eller från Kapellet till hotellet, ca 3 km. Leden är väl skyltad och utsikten är bedårande i sköna Orciadalen. Leden går förbi det kända kapellet Vitaleta; här finns även ett förfriskningsställe där du kan stanna och fylla på energi eller släcka din törst innan du går sista sträckan mot hotellet.


Väl tillbaka till hotellet har du resterande eftermiddag för att njuta av hotellets faciliteter, strosa omkring i byn San Quirico, vandra på de många vandringsleder, prova italiensk glass, lokal öl eller vin m.m.


Middag på hotellets restaurang inkl. vin och likör.

Kapellet Vitaleta


DAG 3    Lör 14 sept    Vandring på pilgrimsleden mot Rom och vinet Brunello di Montalcino


Efter frukost tar vi på oss bekväma skor och vattenflaska för en lättare vandring i eget tempo på den gamla pilgrimsleden mot Rom "Via Francigena".Leden är drygt 7 km, svårighetsgraden lätt i kuperad miljö, slingrar sig på båda sidor av en kulle och leder oss vidare till byn Bagno Vignoni, känt kurort sedan romartiden för dess varma bad.


I behagligt tempo går vi igenom byn San Quirico och efter cirka 1,5 km blir vägen en grusväg. Här börjar den gamla pilgrimsleden mot Rom. Vi kommer att gå på denna grusväg hela sträckan fram till slutdestination där vi bland annat kan rasta våra trötta fötter i de naturligt varma källorna.


En gemensam lunch är bokat på en trevlig restaurang i centrum.


Efter lunch åker vi en kortare färd till platsen för en privat vinprovning och guidat besök hos topproducenten Val di Suga. Här är det druvtypen Sangiovese som gäller och som efter minst femårs lagring, får det prestigefulla namnet Brunello di Montalcino. Kvaliteten på Brunello vinerna garanteras av Italiens högsta ursprungsbeteckning, DOCG.

Val di suga kännetecknas av att kunna odla vinet i tre olika jordmånen; nära en gammal vulkan som ger vinet en bränd ton, nära en sjö som ger fruktigare toner och sist på mark där det finns gamla havsfossiler och som ger något mer sälta i vinet. En riktigt spännande provning! Vi kommer att få prova fem viner hos Val di Suga och efteråt finns möjlighet att handla på husets wineshop och få vinet hemskickat.


Tillbaka på hotellet har du några timmar för egna upptäcker innan den gemensamma middagen.

DAG 4    Sön 15 sept    Ledig dag. Vinprovning hos en små lokal producent av Orcia viner


Idag har du dagen ledig för egna upptäcker. På sen eftermiddag besöker vi en små lokal vinproducent från appellationen Orcia DOC. Spännande och intressant att se och höra hur det är att producera vin i liten skala i ett område som ligger granne med världsberömda Brunello di Montalcino området. Doft och smakmässigt… vilket vin kommer du att föredra, Brunello- eller Orcia vin? Även här finns möjlighet att handla vin och få det hemskickat.


Avskedsmiddag på hotellet.DAG 5    Mån 16 sept    Hemresan


Efter frukost åker vi tillbaka till flygplatsen i Florens med många fina minnen från vår tid i Toscana.

Hoppas vi ses snart igen!Priset för denna resa är 16 500 kr p/p. Allt detta ingår:


 • Transfer med buss t/r Florens flygplats-Hotell i Toscana (ca 2 timmars enkelväg)
 • 4 hotellnätter med frukost på Hotell Casanova Spa och Wellness Center (del i dubbelrum). Enkelrumtillägg 2 000 kr.
 • 4 stycken 3-rätters middagar från det toskanska köket inklusive vin och likör.
 • 4 stycken luncher på trevliga restauranger inklusive vin
 • Guidad privat stadsvandring i Pienza, Dag 2
 • Vandring Pienza-San Quirico med reseledare, Dag 2
 • Privat guidat besök och vinprovning av Brunello di Montalcino viner, Dag 3
 • Vandring på pilgrimsleden med reseledare, Dag 3
 • Guidat besök och vinprovning av Orcia DOC viner, Dag 4
 • Alla transporter som ingår i programmet
 • Två svensktalande italienare som reseledare

          med reservation för ändringar som föranleds av händelser utanför vår kontroll


Flyg


Pris för flyg tillkommer, vi gör en gruppbokning via resebyrån Ticket eller Resia.


Boka resan


För att boka resan skicka ett mejl tillsimone@miaitalia.se eller andrea@miaitalia.se och ange Toscana Sept 2024 + ditt namn enligt pass, adress, födelsedag, mejladress och telefonnummer. Betala sedan anmälningsavgiften på 2 000 kr via Swish nr. 123 0257 568 eller Bankgiro nr. 103-2465, märk betalningen med Toscana Sept 2024. Vi kommer svara med ett mejl som bekräftar din plats. Resterande belopp ska sedan vara inbetalt senast 1 maj 2024.


Tryggt med Öppet Köp


Vi har öppet köp på våra resor.Det betyder att oavsett anledning kan du avboka din resa och få pengarna tillbaka fram till 60 dagar före avgång. Flyget ingår inte i öppet köp och följer reglerna som Ticket/Resia har för avbokning.


Övriga avbokningsregler


Sker avbokning senare än 60 dagar före avresa kan ingen återbetalning ske. I övrigt hänvisar vi till egen försäkring.


Kontakt


För mer information om resan kan du ringa Simone på telefon 0730-287062 simone@miaitalia.se eller Andrea på telefon 070 873 6525 andrea@miaitalia.se